Blog

[trainingsearch post_type=”post” zoektekst=”Zoek naar een post”]

 • Alles
 • Business Assurance
 • Certification
 • Compliance
 • Consultancy
 • Etiketteren
 • kwaliteitszorg
 • online MaQAzine
 • standaard
 • tools
 • Webinar
een banner voor de webinar stec

Webinar: STEC – Shigatoxine

Het aantal infecties met Shigatoxine producerende Escherichia coli (STEC) is de afgelopen jaren toegenomen. De oorzaak hiervan is onduidelijk, aldus het RIVM. Producenten van levensmiddelen dienen STEC mee te nemen in hun HACCP analyse / HACCP plan zoals vastgelegd in een beleidslijn van de NVWA van 2014 Meer over STEC kunt u lezen in het MxNS kennisblad die hier […]

ktba-training-herkomstetikettering

Nieuwe wetgeving over herkomstetikettering

Vanaf 1 april 2020 gelden er voorschriften voor een juiste toepassing van de herkomstetikettering. Wat betekent dit voor de etikettering van uw product? En hoe kunt u in de praktijk het beste omgaan met de nieuwe regels?

Safety HUD van Mérieux geeft QA manager inzicht en rust
,

Snel inzicht met Safety HUD geeft QA manager rust

Als QA manager van een levensmiddelenbedrijf doe je er alles aan om de productveiligheid te kunnen garanderen. Daarbij is het belangrijk om te weten wat er in de wereld om je heen gebeurt. Wanneer je wordt verrast door een issue, dan kan dit grote gevolgen hebben. Een handige tool helpt dit te voorkomen.

ktba-productlancering-versnellen-met-syncforce
, ,

Snelheid van productlanceringen omhoog door samenwerking Mérieux Nutrisciences en SyncForce

Mérieux Nutrisciences en SyncForce zijn een samenwerking aangegaan om de foodsector efficiënt productinformatiebeheer te bieden. Nu kunnen productinnovaties sneller worden gelanceerd en kosten bespaard.

ifs-food-7
,

Uitstel publicatie IFS FOOD 7

De publicatie van IFS food 7 is uitgesteld tot de zomer. IFS Food 7 moet voldoen aan de eisen die gesteld worden in (EA 1/22). Deze evaluatie wordt  door het European Accreditation Forum (EA) uitgevoerd.

Breit Etikettering

Brexit en etikettering

Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode waarin alle Europese wetgeving van kracht blijft voor het VK, zowel voor burgers als voor bedrijven. Wat betekent dit voor de levensmiddelenindustrie?

warenwetbesluit brood en meel
,

Aanpassing Warenwetbesluit Meel en Brood

De Nutri-Score wordt vanaf medio 2021 het nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland. Zoals was afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord, heeft het ministerie van VWS samen met het RIVM en het Voedingscentrum de afgelopen maanden diverse mogelijke varianten van een voedselkeuzelogo voor Nederland onderzocht.

Risicoanalyse opstellen
,

De uitdaging van overzichtelijke risicoanalyses

Wereldwijd wordt de voedingsmiddelenindustrie steeds meer uitgedaagd. Het is daarom belangrijk om vertrouwen in voeding op te bouwen. De risicoanalyses die voedingsmiddelenproducenten moeten uitvoeren zijn zeer complex en dienen uiterst zorgvuldig te worden uitgevoerd.

ktba-voedingsindustrie-gevarenanalyse-aandacht
,

De voedingsindustrie en de gevarenanalyse zijn een punt van aandacht

De voedingsindustrie en de gevarenanalyse zijn een punt van aandacht [show_post_categories show='category' hyperlink='yes'] Voedselveiligheid is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden in de levensmiddelenindustrie. Het consumentenvertrouwen heeft door verschillende fraudezaken en schandalen een flinke deuk opgelopen. De levensmiddelenindustrie doet haar uiterste best om dit vertrouwen te herstellen door consumentenrisico’s in kaart te brengen [...]
ktba-excel-en-risicoanalyse
,

Excel en risicoanalyse: gouden combinatie of gedoemd te mislukken?

De voedingsmiddelenindustrie is continue in ontwikkeling, kwaliteit leveren en voedselveiligheid zijn belangrijker dan ooit. Er is dan ook een groeiende behoefte aan goede QA-managers; mensen die snel en accuraat op alle trends en veranderende wetten, normen en klanteisen anticiperen. Maar: waar vind je ze? En hoe?

ktba-rasff
,

RASFF als aanvulling op de risicoanalyse grondstoffen

In de risicoanalyse grondstoffen wordt het risico bepaald door de kans dat het optreedt en ernst daarvan. De risicoanalyse grondstoffen wordt onderbouwd met literatuur. Een andere belangrijke factor is actualiteit. Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) biedt uitkomst bij een uitvoeren van een risicoanalyse grondstoffen.

ktba-fssc-22000
,

Publicatie van het interpretatie document van ISO 22000:2018

Door een samenwerking van Mérieux Nutrisciences en stichting FSSC is het interpretatie document voor de ISO 22000:2018 ontstaan. Dit document wordt wereldwijd gebruikt om de normeisen beter te begrijpen.

ktba-nutriscore-berkenen
,

Heeft u de Nutri-Score van uw product al berekend?

De Nutri-Score wordt vanaf medio 2021 het nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland. Zoals was afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord, heeft het ministerie van VWS samen met het RIVM en het Voedingscentrum de afgelopen maanden diverse mogelijke varianten van een voedselkeuzelogo voor Nederland onderzocht.

webinar-productinformatie-1
, ,

WEBINAR: Online productinformatie levensmiddelen

Online bestellen van producten en diensten is populair bij de consument. Ook het aanschaffen van levensmiddelen gebeurt steeds vaker online.

ktba-etiketteren-van-producten
,

Voldoet uw webshop aan de regels? Doe de Quick Scan

Wellicht voldoet u wel aan algemene regelgeving op het gebied van privacy en consumentenrechten, maar weet u ook dat de manier waarop u uw producten in uw webwinkel presenteert aan wet- en regelgeving is gebonden? Vooral voor levensmiddelen en voedingssupplementen, maar zeker ook voor diervoeding, detergenten en cosmetica gelden uitgebreide en complexe regels.

ktba-risicomanagement-productie
, ,

WEBINAR: Validatie en verificatie, wat is het verschil en hoe ga je te werk?

Validatie en verificatie, de belangrijkste stap om te toetsen of uw HACCP-plan volstaat. Is uw HACCP-plan, met zijn CCP’s en de kritieke grenswaarden, geschikt om de mogelijke voedselveiligheidsgevaren te voorkomen, elimineren of terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau?

Seminar REPUTATIEMANAGEMENT EN BUSINESS CONTINUÏTEIT
, ,

WEBINAR: Belangrijkste wijzigingen FSSC 22000, werkt u al volgens de High Level Structure?

In juni is de nieuwe versie van FSSC22000 gepubliceerd, versie 5. Wat zijn de grootste wijzigingen en hoe kunt u deze goed implementeren?

ISO 22000 en FSSC 22000

Grenzen van de nieuwe ISO 22000:2018 norm

1. de introductie van de HLS structuur voor managementsystemen en 2. de aanvulling en de herformulering van belangrijke definities en criteria + een meer logische volgorde ervan om de essentie van de HACCP principes beter naar voren te laten komen. Wij zien echter dat ook deze versie van de norm zijn grenzen kent.

seminar-fssc2200

Wijzigingen in FSSC 22000 kunnen grote impact hebben

Op dinsdag 25 juni organiseerde Mérieux Nutrisciences in samenwerking met Carel Lurvink een seminar over FSSC 22000 versie 5. Aldo Rus, productmanager Opleidingen en Trainingen bij KTBA, nam kwaliteitsmanagers mee in de belangrijkste wijzigingen in de FSSC 22000.

fssc22000

Wat je minimaal moet weten over de nieuwe versie van de FSSC 22000

Op 3 juni van dit jaar is de nieuwe versie van de FSSC 22000 gepubliceerd: versie 5.

KTBA MaQAzine 2

MaQAzine 02

Deze editie onder andere over de ontwikkelingen binnen IFS, de geheimzinnigheid van grondstofleveranciers en verschillende interviews met voedselveiligheid-specialisten.

Berekening van allergenen risico met VITAL

VITAL zorgt voor duidelijkheid op het etiket

VITAL is een gestandaardiseerd risicobeoordelingsproces voor allergenen Berekening. De VITAL allergenen berekening helpt bij vermelding van kruisbesmetting met allergenen op het etiket.

Hoe overbrug ik de taalbarrières bij het exporteren van mijn product

Hoe overbrug ik de taalbarrières bij het exporteren van mijn product?

Nu wilt u al producent in Nederland een product naar het buitenland exporteren. Bij het etiketteren van een exportproduct spelen een aantal factoren een rol.

Risico’s bij de etikettering van een exportproduct

Risico’s bij de etikettering van een exportproduct

Exporteren van producten naar de Europese markt biedt veel internationale kans. Er zijn een aantal knelpunten bij internationale etikettering.

Vijf tips voor correct etiket

Vijf tips voor correct etiketteren

Als een product naar het buitenland wordt geëxporteerd, is op een juiste manier etiketteren helaas niet eenvoudig. Daarom vast vijf tips voor het etiketteren van een exportproduct.

Trends ontwikkeling wetgeving etiketteren

Trends en ontwikkelingen wetgeving etikettering

Door complexe wet- en regelgevend en wetgeving die per land verschillend is, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wat ons opvalt bij de etikettering van uw producten.

IFS PIA Product integrity assessment
, ,

IFS PIA Product Integrity Assessment

De IFS heeft in samenwerking met de Nederlandse supermarktorganisaties Superunie, Jumbo en Albert Heijn een nieuwe norm opgesteld voor het managen van de productintegriteit. Op basis van deze norm heeft de IFS een assessmentprotocol ontwikkeld.

FSSC 22000 versie 5 HLS
,

Belangrijkste wijziging FSSC 22000 versie 5: HLS structuur

In 2018 is de nieuwe versie van de ISO 22000 gepubliceerd. De wijzigingen hebben direct effect op de FSSC 22000. Daarom was een herziening van de FSSC 22000 noodzakelijk. De belangrijkste wijziging in de ISO 22000 is de introductie van de High Level Structure (HLS).

HACCP studie maken
,

HACCP-studie maken

Kwaliteitssystemen worden opgesteld aan de hand van HACCP-studies. Deze stellen vast welke factoren risico’s vormen voor bedrijven die voedsel verwerken of produceren. Indien nodig worden deze risico’s uitgesloten met een beheersmaatregel als onderdeel van het kwaliteitssysteem.

BRC Agents and Brokers V2
, ,

BRC Agents and Brokers versie 2

De BRC Agents and Brokers-standaard geldt voor bedrijven die levensmiddelen en/of verpakkingen en verpakkingsmaterialen verhandelen of hierbij bemiddelen. De Agents and Brokers krijgen de producten niet fysiek in handen, maar zijn er wel eigenaar van.

BRC Consumer Products Standard
, ,

BRC Consumer Products Standard

BRC Consumer Products Standard wil praktisch, zinvol en haalbaar zijn voor producenten van consumentenproducten en hun klanten. Het verdeelt producten onder in drie productgroepen, waardoor de eisen praktisch zijn en in verhouding staan tot de risico’s.

SQF Safe Quality food
,

Wat is Safe Quality Food?

Safe Quality Food (SQF) is een in Australië ontwikkeld ketenbeheersingssysteem voor voedselveiligheid van levensmiddelen. Momenteel kiezen met name Amerikaanse en Australische bedrijven voor een SQF-certificatie. Het SQF-programma is erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI)

Minerale Oliën
, ,

Minerale oliën

De laatste jaren ontstaat er steeds meer twijfel over de veiligheid van minerale oliën in levensmiddelen. Zo heeft voedselwaakhond Foodwatch aangetoond dat diverse producten van verschillende Nederlandse supermarkten schadelijke restanten van minerale oliën bevatten.

nitriet-groente
,

Nitriet en lood wel zo veilig als we denken?

Uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) naar nitraat en nitriet in voedsel blijkt dat de inname van nitriet en lood via voedsel voor bepaalde consumentengroepen mogelijk onveilig is.

Ftalaten verpakking
, ,

Ftalaten: limieten garanderen veiligheid

Ftalaten zijn weekmakers die de flexibiliteit van kunststoffen verhogen. Ze worden voornamelijk gebruikt in polyvinylchloride (PVC), een synthetische polymeer. Dat zijn een aaneenschakeling van grote moleculen en vormen de basis voor kunststoffen.

Bisfenol A verpakking voedsel
, ,

Bisfenol A: limieten garanderen veiligheid

Bisfenol A (BPA) is de meest gebruikte monomeer (enkelvoudige chemische verbinding) in de bereiding van polycarbonaat plastic voor voedselcontactmaterialen. Polycarbonaat is een stevige, harde en transparante kunststof die in tegenstelling tot andere materialen hoge temperaturen aankan.

IFS Food 6.1
, ,

IFS Food versie 6.1

De IFS heeft haar IFS Food standaard versie 6.1 gepubliceerd. Deze versie is bedoeld om de GFSI-goedkeuring te krijgen op basis van de laatste criteria.

foreign-supplier-verification
,

Foreign Supplier Verification Programs (FSVP): krijgt u al vragen van uw Amerikaanse importeur?

Levensmiddelenbedrijven krijgen vanaf 30 mei 2017 te maken met vragen van hun Amerikaanse importeurs, zoals: Wie is de PCQI in uw bedrijf? Welke Preventive Controls zijn toegepast? Welke validatie-activiteiten zijn uitgevoerd?

Voedselfraude analyse en beheersing
, ,

Voedselfraude analyse en beheersing

Voedselfraude is een wereldwijd probleem waar we steeds vaker mee te maken zullen krijgen. De technologie wordt geavanceerder en de productontwikkeling verfijnder. Daardoor is het detecteren van voedselfraude ingewikkelder dan ooit.

Voedselfraude toekomst voedselveiligheid
, ,

Onze QA-managers over voedselfraude en hun verwachting voor de toekomst

Voedselfraude is op dit moment een veelbesproken onderwerp in de levensmiddelenindustrie. Wij vroegen onze QA-managers naar hun mening over voedselfraude en hun verwachtingen voor de toekomst.

bestrijd voedselfraude
,

Bestrijd voedselfraude: Denk als een crimineel

Bij het bestrijden van voedselfraude is sinds kort Food Fraud Vulnerability Assessment verplicht. Daarmee schatten bedrijven hun kwetsbaarheid in op het gebied van voedselfraude. Deze verplichting is al onderdeel van kwaliteitssystemen zoals FSSC 22000, BRC of IFS en dus niet vrijblijvend.

trend en ontwikkeling voedingsindustrie
,

Trends en ontwikkelingen

Consumentverwachtingen beïnvloeden deze branche, evenals automatisering en praktijkervaringen. Regelmatig een teruggeblikt op de trends en ontwikkelingen binnen de voedingsmiddelenindustrie geeft een beeld van huidige omstandigheden en verwachtingen voor de toekomst.

Een slechte audit
,

Een slechte audit, wat nu?

Een audit is een onderzoek naar het functioneren van een bedrijf aan de hand van een kwaliteitsnorm. Dit onderzoek kan gedaan worden naar het bedrijf als geheel, of naar specifieke afdelingen ervan.

productiebedrijven-wetgeving
, ,

Voedingsmiddelenbedrijven dienen aan regels te voldoen

Productiebedrijven die voedingsmiddelen produceren dienen aan allerlei wetgevingen, regels, normen en/of standaarden te voldoen. In de Benelux dienen bedrijven te voldoen aan de General Food Law, HACCP, Codex Alimentarius en de basiswetgeving die van toepassing is op het bedrijf.

Invloed Brussel QA beleid
,

Wat is de invloed van Brussel op het QA-beleid bij voedingsmiddelenbedrijven?

In de voedingsmiddelenindustrie moet er worden voldaan aan allerlei wetten en regels. Naast Nederlandse wetgeving is er ook de Europese wetgeving. De Europese wetgeving wordt in Brussel bepaald en gaat boven onze Nederlandse wetgeving.

Wetgeving levensmiddelen in beweging
,

Wetgeving van levensmiddelen is continu in beweging

De wetgeving met betrekking tot levensmiddelen is continu in beweging. Het is daarom van groot belang dat u goed op de hoogte blijft van deze wijzigingen en deze waar nodig doorvoert binnen uw bedrijf.

People in Food Magazine 01

People in food magazine 01

Het blad van en voor kwaliteits-managers. In deze editie de ontwikkelingen binnen FSSC 22000, de nieuwe ISO 22000:2018 met haar grenzen en nog veel meer.

People in Food magazine 02

People in food magazine 02

In deze editie het gevaar van nitriet en lood, de eisen van FSMA aan exporteurs en limieten voor ftalaten.

People in Food Magazine 03

People in food magazine 03

In deze editie de nieuwe GFSI-norm, de voedingsindustrie en de strijd tegen overgewicht en de nieuwe wetgeving omtrent Novel Foods

People in Food Magazine 04

People in food magazine 04

In deze editie de BRC 8, de QA-manager van de toekomst en basiselementen om een slecht auditresultaat te voorkomen

People in food magazine 05
,

People in food magazine 5

In deze editie het reduceren van het zoutgehalte in levensmiddelen, voedselveiligheid bij duurzame verpakkingen en de HACCP studie

People in Food Magazine 06

People in food magazine 6

In deze editie de digitalisering van de kwaliteitsafdeling, de strijd tegen voedselfraude en de gevolgen van het vernieuwde informatieblad 85

people in food magazine 07

People in food magazine 7

In deze editie de ontwikkelingen binnen FSSC 22000, de nieuwe ISO 22000:2018 met haar grenzen en nog veel meer.

ktba-maqazine-01

MaQAzine 01

In deze editie de Brexit ontwikkelingen, Business Assurance en de relatie met FSSC22000 en een analyse van ‘Compliance Audit Program(CAP)’.

KTBA webinar kwaliteitsmanagement zonder gedoe

Kwaliteitsmanagement zonder gedoe

Bent u als kwaliteitsmanager veel tijd kwijt aan administratieve taken en komt u niet meer toe aan wat u écht belangrijk vindt? Wilt u daarnaast weten hoe u uw kwaliteitssysteem automatiseert en tijd bespaart? Bekijk dan het webinar van QA Online.

KTBA webinar claims verpakking

Beloftes op je verpakking: wat mag wel en wat mag niet?

U wilt dat uw product zich onderscheidt. Maar u mag niet zomaar alles op de verpakking zetten. Wilt u meer weten over wat mag en wat niet? Volg dan het webinar van Mérieux Nutrisciences LabelCompliance.

KTBA-van-grondstof-naar-etiket-webinar

Van grondstofspecificatie naar etiket, hoe regelt u dat?

Specificatiebeheer krijgt niet de aandacht die het verdient. U wil toch ook zo snel mogelijk uw product in de schappen van de retailer? Voorkom vertraging en daardoor omzetverlies. Wees goed voorbereid.

KTBA webinar voedselfraude

Voedselfraude, hoe wapent u zich ertegen?

Wist u dat er meer biologische eieren worden gegeten dan gelegd en meer Wuchang rijst wordt gegeten dan verbouwd? Deze zin kan met nog vele voorbeelden volgen. Hiermee kan uw bedrijf op verschillende manieren schade oplopen. Denk aan imago of geld. Dit wilt u voorkomen. Hoe te beginnen?

KTBA webinar BRC
,

Menselijk handelen is de nieuwe norm, hoe doet u dat?

Machines maken geen fouten, alleen door menselijk handelen. Wanneer een machine kapotgaat stopt de productie en ga je het apparaat repareren. Wanneer een mens een fout maakt draait de productie door en kom je er op een later tijdstip al dan niet achter.

KTBA webinar Listeria

Hoe kan voorspellende microbiologie bijdragen aan de onderbouwing voor groei van Listeria?

De uitgroei van Listeria wordt onvoldoende beheerst. Van consumenten kan niet verwacht worden dat zij het gevaar voor Listeria zelf beheersen. De Listeriabacterie komt in veel productsegmenten voor en vormt een gevaar voor kwetsbare consumenten.

KTBA webinar FSMA

Exporteren naar de V.S.: een wereld van regels. Waar begint de reis?

Op 4 januari 2011 ondertekende Obama de Food Safety Modernization Act (FSMA). Het doel? De volksgezondheid in de Verenigde Staten beter beschermen. Sindsdien moeten voedingsmiddelenbedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten voldoen aan de FSMA-wetgeving.

van-brc7-naar-brc8
, ,

Van BRC Food 7 naar BRC Food 8

Het British Retail Consortium (BRC) bracht augustus 2018 een nieuwe versie van de Global Standard Food Safety, versie 8 van deze norm. In versie 8 staat betrokkenheid in iedere laag van de organisatie centraal. Wat verandert er voor de gecertificeerde bedrijven?

foreign-supplier-verification-programs-fsvp
,

WEBINAR: Exporteren naar de V.S.: een wereld van regels. Waar begint de reis?

Op 4 januari 2011 ondertekende Obama de Food Safety Modernization Act (FSMA). Het doel? De volksgezondheid in de Verenigde Staten beter beschermen. Sindsdien moeten voedingsmiddelenbedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten voldoen aan de FSMA-wetgeving.

cool-labelling

COOL labelling – Wat is het?

Op 1 januari 2017 had Frankrijk een primeur. Het werd de eerste EU-lidstaat met wetgeving voor het vermelden van het land van oorsprong van vlees en melk(ingrediënten) in levensmiddelen. Voorwaarde van Country Of Origin Labelling(COOL) is het percentage melk of vlees dat in het product aanwezig is.

grodstofspecificaties
,

Specificatiebeheer

Om te weten aan welke productspecifieke wettelijke eisen een product of de grondstof voldoet dienen de specificaties altijd up-to-date te zijn. Aan grondstoffen en eindproducten zitten eisen. Deze kunnen voortkomen uit wetgeving, de klant of de producent.

overstickeren-retail-europa

Over-stickering – uw ingang tot Europees succes

U ziet verkoopkansen op de Europese markt voor uw internationaal ingekochte artikelen. Alle verplichte consumenteninformatie voor de verschillende verkooplanden wilt u in de nationale taal via een extra sticker op het product plaatsen: u gaat over-stickeren. Maar hoe zorgt u dat het klopt?

voedselfraude

Onze QA Managers over voedselfraude en hun verwachtingen voor de toekomst

Voedselfraude is op dit moment een veelbesproken onderwerp in de levensmiddelenindustrie. Wij vroegen onze QA-managers naar hun mening over voedselfraude en hun verwachtingen voor de toekomst.

ongediertebestrijding-f-1024x538
,

Ongediertebestrijding in de voedingsindustrie

Ongedierte vormt in de foodsector een grote bedreiging. Het zorgt voor besmetting, bederf en/of aantasting van processen of geproduceerde voedingsmiddelen. Plaagdierbestrijding en -preventie mogen daarom zeker niet ontbreken in een kwaliteitssysteem.

voedselvergifteging
,

Voedselinfectie en voedselvergiftiging

Een voedselinfectie of voedselvergiftiging leidt na een maaltijd tot een vervelende nasleep die kan bestaan uit heftige buikkrampen en vervelend toiletbezoek. Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten.

microorganismen
,

Pathogene micro-organismen – Schadelijk of nuttig?

Bacteriën, gisten en schimmels zijn voorbeelden van micro-organismen: levende organismen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. In de bereiding van voedsel worden soms gewenste micro-organismes gebruikt, bijvoorbeeld in het fermentatieproces van yoghurt.

conserveren-levensmiddelen
,

Conserveren van levensmiddelen

Conserveren is een eeuwenoud middel om het bederf van voedingsmiddelen door micro-organismen tegen te houden. Micro-organismes hebben verschillende levensvoorwaarden. Bij conserveren worden micro-organismen gedood of er wordt voor gezorgd dat ze niet kunnen groeien.

monsternameplan
,

Het monsternameplan: een garantie op voedselveiligheid en -kwaliteit

Een monsternameplan is een onderzoeksplan dat wordt opgesteld om de besmettingsrisico’s van levensmiddelen te detecteren en elimineren. Het is hierdoor een belangrijke schakel in de productie van veilige levensmiddelen.

qa-manger-toekomst
,

De QA manager van de toekomst

De voedingsmiddelenindustrie is continue in ontwikkeling, kwaliteit leveren en voedselveiligheid zijn belangrijker dan ooit. Er is dan ook een groeiende behoefte aan goede QA-managers. Maar: waar vind je ze? En hoe?

traceerbaarheid-recalls

Recalls en traceerbaarheid – onlosmakelijk met elkaar verbonden

Recalls; producten worden teruggeroepen omdat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor de voedselveiligheid in het geding brengen. Wilt u dat uw organisatie optimaal kan reageren op een mogelijke recall?

voedselveiligheidscultuur-1
,

Een voedselveiligheidscultuur

U heeft gekozen voor een kwaliteitssysteem binnen uw bedrijf. Het opzetten en implementeren hiervan heeft tijd en inspanning gekost. De audit is behaald, maar toch voelt er alsof er iets mist.

food-defense

FoodDefense beheersen in je organisatie

Ieder bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie dient zich bewust te zijn van voedselveiligheidsbedreigingen, zowel van binnen als van buiten de organisatie. Voedselveiligheidsnormen vereisen dat bedrijven zich verdiepen in risico’s die het eindproduct en bedrijfsimago kunnen schaden.

ktba-verpakking-claims

Beloftes op uw verpakking

Voor veel producenten en retailers blijken de regels omtrent verpakkingsclaims onduidelijk. Het webinar Beloftes op je verpakking: wat mag wel en wag mag niet? geeft bedrijven in de levensmiddelenindustrie handvatten voor een goede balans tussen sales en compliance.

claims-op-verpakking

Claims: nuttige informatie of misleiding?

Om de consument te beschermen tegen het gevaar voor misleiding, zijn er regels opgesteld. Ook het gebruik van claims is aan banden gelegd: de EU kwam met Verordening 1924/2006, ook bekend als de claimverordening.

informatie-allergenen-voeding-1024x536

Simply OK – Duidelijke en betrouwbare informatie over allergenen in voeding

Producenten zullen hun allergenenmanagement dus moeten verbeteren. Daarbij moeten ze zich niet alleen richten op hygiëne en gevaren van het productieproces. De focus zal ook gelegd moeten worden op de ondersteunde processen en informatiestromen.

exporteren-etiket

Welke barrières kom ik tegen als ik mijn etiket wil exporteren?

Nu wilt u ook naar het buitenland exporteren. U denkt aan België en Duitsland, maar ook Canada en Saoedi-Arabië worden overwogen. De eerste hindernis bij de export van uw product is de nationale taal van het land van bestemming. Welke mogelijkheden heeft u daarvoor?