Wat is Gobal-GAP?
[show_post_categories show=’category’ hyperlink=’yes’]
Global-GAP (voorheen Eurep-GAP, opgericht in 1977) is een initiatief van Britse retailers uit de Euro-Retailer Produce Working Group. Deze retailers werkten samen met Europese supermarkten en werden zich bewust van de toenemende bezorgdheid van consumenten om milieu, gezondheid en werkomstandigheden in de voedingsmiddelenindustrie. Zij stelden daarom een eigen certificatiesysteem op voor Good Agricultural Practices (GAP) waaraan telers van primaire producten, zoals fruit, groenten en snijbloemen, zich moeten houden. De Global-GAP standaard bestaat inmiddels voor diverse agrarische sectoren.
Global-GAP kent enkele nieuwe standaarden, waaronder de Harmonized Produce Safety Standard (HPSS), die gericht is op voedselveiligheid en tracering. De Integrated Farm Assurance (IFA) norm richt zich voornamelijk op gewassen. Tevens is de Aquaculture Standard opgesteld voor vis (vinvis, schaaldieren en weekdieren) en de Livestock Standaard voor schapen, varkens en pluimvee. Global-GAP stelt eisen aan een kwaliteitssysteem en heeft betrekking op:
- Voedselveiligheid en traceerbaarheid
- Milieu (waaronder biodiversiteit)
- Gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers
- Dierenwelzijn
De volgende onderdelen zijn in de standaard opgenomen: Integrated Crop Management (ICM), Integrated Pest Control (IPC), Quality Management System (QMS) en Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP).
Het voordeel van een Global-GAP certificering is dat producenten niet meer hoeven te voldoen aan allerlei standaarden. Global-GAP wordt namelijk ook door retailorganisaties erkend. De certificaten zijn een middel voor afnemers (bijvoorbeeld supermarkten) van groenten en fruit, planten en akkerbouwproducten om de voedselveiligheid in het productieproces te waarborgen.
De leverancier of producent heeft door het behalen van het Global-GAP certificaat aangetoond aan de veiligheidseisen te voldoen, waardoor afnemers dit niet zelf hoeven te verifiëren. Zonder geldig certificaat mag een leverancier meestal niet meer leveren. Welke bedrijven gecertificeerd zijn leest u op www.globalgap.org.
[cta id=’2590′]