Voedselfraude analyse en beheersing

Voedselfraude analyse en beheersing

Door de wereldwijde bevolkingsgroei en de daarbij horende verstedelijking verdwijnt er steeds meer akkerbouwgrond. Hierdoor groeit de vraag naar technologie die het rendement van akkerbouwgrond verhoogt. De ontwikkeling daarvan vereist echter tijd en investeringen. Door de groeiende rol van technologie neemt bovendien het risico op fraude met levensmiddelen toe. Waarom zou je immers geld en tijd investeren als winst maken makkelijker kan?

Voedselfraude is een wereldwijd probleem waar we steeds vaker mee te maken zullen krijgen. De technologie wordt geavanceerder en de productontwikkeling verfijnder. Daardoor is het detecteren van voedselfraude ingewikkelder dan ooit. Om tekenen van voedselfraude op tijd te herkennen zijn hulpmiddelen ontwikkeld.

Voedselfraude verstedelijking

Wetgeving
Naar aanleiding van het Elliot Report, zie whitepaper voedselfraude, heeft de Europese Unie de wetgeving EU2091:2013 opgesteld. Dit is de Europese resolutie over voedselfraude waarin zeventig verbeterpunten worden aangedragen. Deze verbeterpunten hebben betrekking op verschillende onderdelen van de voedingsmiddelenindustrie.

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) erkent drie voedselveiligheidssystemen:

HACCP – Hazard – FoodSafety
TACCP – Threat – FoodDefense
VACCP – Vulnerability – FoodFraud
Global Food Safety Initiative

Bij voedselfraude is de VACCP van belang. Hierbij stelt het GFSI dat de industrie twee fundamentele stappen dient te nemen: het uitvoeren van een assessment en het nemen van de juiste beheersmaatregelen die voedselveiligheidsrisico’s reduceren. De GFSI-erkende normen dienen deze stappen op te nemen, hierop heeft het British Retail Consortium (BRC) ze geïmplementeerd.

SSAFE

Een van de hulpmiddelen die de kans op voedselfraude reduceert is de SSAFE-tool, dat het fundament van het GFSI legt: assessment. De SSAFE-tool is ontwikkeld door Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met partners en kennisdragers, waaronder McDonalds, Cargill, Danone en Kellogg’s. De kennisdragers zijn onder andere ISO, GFSI, Codex Alimentarius en de Food and Argiculture Organization of the United Nations (FAO).

[cta id=’2590′]

MEER BERICHTEN