Trends en ontwikkelingen wetgeving etikettering

Trends en ontwikkelingen wetgeving etikettering

Bij de etikettering van uw product krijgt u te maken met complexe wet- en regelgeving. Wanneer u zich met uw product op een exportmarkt wilt begeven, zult u bovendien ontdekken dat de wetgeving per land verschillend is. Deze wet- en regelgeving heeft ook geen statisch karakter, maar is voortdurend aan verandering onderhevig. Op bestaande wetgeving kunnen altijd wijzigingen en rectificaties worden gepubliceerd die van invloed zijn op de nieuwe geldende wetgevingen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hier stippen we enkele onderwerpen aan die op dit moment spelen:

Invoering van herkomstetikettering

Landen doen steeds vaker een voorstel voor verplichte herkomstetikettering: een verplichte vermelding van het land van oorsprong voor (bepaalde ingrediënten in) levensmiddelen. Het is nadelig voor exporteurs als consumenten de producten van eigen bodem verkiezen boven die van een ander land. Het is de vraag of de verplichte herkomstetikettering wel conform de Europese wetgeving is. Komt hiermee een belangrijk uitgangspunt van het EU-beleid, de constante beschikbaarheid van levensmiddelen tegen betaalbare prijzen binnen de EU, niet in het geding? De Europese Commissie heeft hierover nog geen definitief oordeel geveld, maar staat nationale wetgeving omtrent herkomstetikettering sinds 1 januari 2017 toe als tweejarig experiment voor landen die dit hebben aangevraagd. Het wachten is op een eindrapport van de EU met daarin de effecten van herkomstetikettering op consumentenperceptie en de afzet van voedingsmiddelen.

Herziening claimswetgeving

In het kader van het REFIT, het Regulatory Fitness and Performance Program van de Europese Commissie, met als doel effectieve, efficiënte, goedkope en begrijpelijke wetgeving voor burgers en bedrijven, staat momenteel de evaluatie van de wetgeving voor voedings- en gezondheidsclaims op het programma. De focus zal liggen op voedingsprofielen en botanische stoffen. Deze twee onderwerpen zijn door de complexiteit ervan en de aanhoudende discussies tussen lidstaten erover nog steeds niet geregeld, terwijl de wetgeving (Verordening (EU) 1924/2006) al uit 2006 stamt. Voedingsprofielen zouden moeten voorkomen dat bedrijven voedings- en gezondheidsclaims op producten zetten die veel suikers, vetten of zout bevatten. Etiketten kunnen op dit front dus nog steeds misleidend zijn. Ook voor botanische stoffen is nog niet vastgesteld welke gezondheidsclaims mogen worden gebruikt. Deze claims staan ‘on hold’, maar mogen nog steeds worden toegepast.

Continu veranderende wetgeving

Soms nemen wetswijzigingen jaren in beslag of kennen een overgangstermijn voordat ze van kracht zijn, zodat u tijdig hierop kunt anticiperen. Echter kunnen de nieuwe regels ook per direct van toepassing zijn voor alle lidstaten van de EU. Bijvoorbeeld de verordeningen die gaan over additieven worden regelmatig gewijzigd of aangevuld. Nieuwe additieven worden toegelaten, of het gebruik van bepaalde additieven in specifieke toepassingen kan worden gewijzigd. Deze wijzigingen zijn per direct van kracht.

Wetsvoorstellen en publicaties van de EU-commissie helpen u bij het juist interpreteren van de voorschriften die zijn opgenomen in verordeningen en wetgevingen. Het vergt veel kennis en tijd van bedrijven om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. De nationale autoriteiten verwachten echter wel van u dat u de regels strikt naleeft. Zij houden streng toezicht en delen hoge boetes uit bij overtreding van de wet. Het loont dus zeer de moeite om u aan de regels te houden en niets over het hoofd te zien. Dan beperkt u de risico’s op onverkoopbare producten, terughaalacties, veiligheids- en allergiewaarschuwingen.

Hulp bij het juist interpreteren en toepassen van wetgeving?

Kost het u onevenredig veel tijd om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van wet- en regelgeving op etiketteringsgebied, dan kunt u overwegen een externe partij in te schakelen die u helpt met de etikettering van uw producten. U kunt zo uw kennis op het gebied van etikettering vergroten, zodat u beter uw weg kent in de hoeveelheid van regels en uw etiket compliant is

Europese etikettering wetgeving

Meer weten over het opstellen van een compliant etiket?

Download ons gratis whitepaper

MEER BERICHTEN