Snel inzicht met Safety HUD geeft QA manager rust
[show_post_categories show=’category’ hyperlink=’yes’]
Als QA manager van een levensmiddelenbedrijf doe je er alles aan om de productveiligheid te kunnen garanderen. Daarbij is het belangrijk om te weten wat er in de wereld om je heen gebeurt. Wanneer je wordt verrast door een issue, dan kan dit grote gevolgen hebben. Een handige tool helpt dit te voorkomen.
Belangrijk
Een levensmiddelenbedrijf vertrouwt op het eigen kwaliteitssysteem als het gaat om de borging van de voedselveiligheid en het voorkomen van voedselfraude. Mocht er toch een productafwijking zijn, dan kan dit een grote negatieve impact hebben om de reputatie van he bedrijf en de relatie met afnemers. Als kwaliteitsmanager ben je verantwoordelijk voor dit kwaliteitssysteem.
De kracht van een kwaliteitssysteem zit in de volledigheid van de identificatie van mogelijke gevaren en de juiste inschatting van de bijbehorende risico’s. Alleen wanneer je steeds goed overzicht houdt van de gevaren waar je rekening mee moet houden en de risico’s die je actief moet beheersen, is het kwaliteitssysteem in staat om actueel te blijven en aan de verwachting van klanten/consumenten en van het eigen management te voldoen.
Druk
Het is niet eenvoudig om steeds met alles rekening te houden. Het kost veel tijd om je te verdiepen in alle actuele ontwikkelingen in de wereld die voor jou van belang kunnen zijn. En dat terwijl jouw agenda toch al overvol zit met zaken als klanten audits, klachtenafhandeling, informatie aanvragen, interne audits, proces/receptuurwijzigingen, verbouwingen, certificatie audits, etc. . De kans is groot dat het er bij inschiet om al het nieuws te volgen en internet af te struinen, opzoek naar relevante informatie.
Je blijft je afvragen of jouw kwaliteitssysteem voldoende compleet is en in staat is om nieuwe ontwikkelingen te tackelen. Ben je bijvoorbeeld voldoende op de hoogte van de kans op verhoogde gehaltes aan bepaalde contaminanten in buitenlandse grondstoffen? Je weet dat de wetgeving vaak achterloopt op de praktijk en hiervoor geen oplossing biedt. Je zult zelf in actie moeten komen. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die je hierbij helpen, zoals de Safety HUD van Mérieux NutriSciences.
Safety HUD
De Safety HUD is een database waarin wereldwijd issues met voedselveiligheid en voedselfraude worden geregistreerd en die je gemakkelijk kunt doorzoeken en kunt analyseren. Meldingen van officiële instanties uit meer dan 50 landen in de wereld en publicaties in online media worden verzameld, geclassificeerd en voorzien van een korte samenvatting. Dit maakt het mogelijk om zoekopdrachten te specificeren voor meldingen die voor jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn.
Zo is het mogelijk om op regio, productcategorie, op soort gevaar en op eigen zoekwoorden te zoeken. Je kunt verschillende zoekopdrachten opslaan een eenvoudig herhalen. Het is mogelijk om periodes met elkaar te vergelijken om trends te signaleren. De Safety HUD maakt het de QA manager helemaal gemakkelijk omdat deze zodanig in te stellen is dat je een waarschuwing krijgt wanneer er een issue is die aan jouw criteria voldoet.
Rust
Een abonnement op de Safety HUD houdt je op de hoogte van relevante ontwikkelingen stelt je in staat om het kwaliteitssysteem waar nodig aan te vullen en aan te passen en zodoende up-to-date te houden. Hiermee ben je maximaal voorbereid en voorkom je eventuele problemen. Dit houdt de auditor tevreden en de directie blij. Dat geeft een gerust gevoel!