Hoe kan voorspellende microbiologie bijdragen aan de onderbouwing voor groei van Listeria?
[show_post_categories show=’category’ hyperlink=’yes’]
Houdbaarheidstermijnen staan onder druk. De uitgroei van Listeria wordt onvoldoende beheerst. Van consumenten kan niet verwacht worden dat zij het gevaar voor Listeria zelf beheersen. De Listeriabacterie komt in veel productsegmenten voor en vormt met name een gevaar voor kwetsbare consumenten, ook wel bekend als YOPI’s (Young, Old, Pregnant, Immunocompromised). Daarom is er bij de bepaling van de THT-datum nadrukkelijk aandacht voor Listeria.
Listeriose uit zich in bloedvergiftiging en/of hersenvliesonsteking. De incubatietijd is tussen twaalf uur en enkele weken. Het sterftecijfer is hoog (30 – 50%) en verklaart de huidige wereldwijde aandacht voor deze bacterie.
Tijdens dit webinar nemen wij u in vijftig minuten mee in de wereld van voorspellende microbiologie op het gebied van Listeria. Specialisten Nine Pijl en Brenda Kerkdijk geven u een inkijk in de interpretatie van voorspellende modellen.
- Introductie: wat is Listeria Monocytogenes
- Recente recalls/schandalen/waarschuwingen NVWA.
- Waarom wordt Listeria een groter probleem?
- Introductie wetgeving (EG 2073/2005)
- Introductie Infoblad 85 (NVWA, versie 15 september 2017)
- Twee voorspellende microbiologie modellen.
- COMBASE
- FSSP (Food Spoilage and Safety Predictor)