Zelfzorgcosmetica (OTC)

Zelfzorgcosmetica (OTC)

Zelfzorgcosmetica (OTC)

Zelfzorggeneesmiddelen  (OTC: over-the-counter producten) zijn veilige, goed werkende medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, zonder doktersrecept.

Ook persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica kunnen beschouwd worden als zelfzorgproducten. Sommige voldoen zowel aan de definitie van cosmetica als geneesmiddelen. Bepaalde claims kunnen ertoe leiden dat een product dat als verzorgingsproduct op de markt gebracht is, toch als geneesmiddel gezien wordt. Ook het feit dat een product bepaalde werkzame ingrediënten bevat, kan ertoe leiden dat het vanwege zijn therapeutisch gebruik als geneesmiddel geclassificeerd wordt. Zelfzorgproducten die voldoen aan de zelfzorgwetgeving mogen verhandeld worden zonder voorafgaande goedkeuring van de voedsel- en warenautoriteiten.

Zo worden anti-roosshampoos en zonnebrandproducten in de V.S. als zelfzorgmiddelen beschouwd. Zelfzorgproducten moeten geproduceerd en gecontroleerd worden in overeenstemming met cGMP eisen voor farmaceutische producten voor menselijke consumptie.

Mérieux NutriSciences kan u helpen bij de naleving van cGMP eisen met betrekking tot:

  •             ontwikkeling en validatie van methoden
  •             kwaliteitscontrole
  •             stabiliteitstesten

Meer informatie over de analyses die Mérieux NutriSciences aanbiedt voor zelfzorggeneesmiddelen en cosmetica vindt u op de pagina over Farmaceutische producten.

Wilt u weten hoe onze [Post_Title] dienst uw organisatie kan helpen?