Heeft u de Nutri-Score van uw product al berekend?

Heeft u de Nutri-Score van uw product al berekend?

De Nutri-Score wordt vanaf medio 2021 het nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland. Zoals was afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord, heeft het ministerie van VWS samen met het RIVM en het Voedingscentrum de afgelopen maanden diverse mogelijke varianten van een voedselkeuzelogo voor Nederland onderzocht. De keuze is op de van oorsprong Franse ‘Nutri-Score’ gevallen. Wat betekent de invoering van de Nutri-Score voor u?

Waarom is voor de Nutri-Score gekozen?

Om verschillende redenen is voor de Nutri-Score gekozen. Allereerst blijkt uit onafhankelijk consumentenonderzoek dat dit logo consumenten het beste helpt bij het maken van gezondere keuzes, omdat zij dit logo het beste begrijpen. Daarnaast hebben gesprekken met een groot aantal verenigingen, wetenschappers en bedrijven plaatsgevonden. Een pluspunt van de Nutri-Score ten opzichte van andere varianten is het internationale karakter ervan: in een aantal Europese landen staat dit logo al op de verpakking en steeds meer landen sluiten zich erbij aan. Voor Nederlandse retailers en producenten biedt dit voordelen bij de import en export van voedingsmiddelen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de invoering van de Nutriscore?

Het is verstandig om voorbereid te zijn op de invoering van de Nutri-Score door nu alvast de scores van uw producten (te laten) bepalen. Zo voorkomt u dat u straks voor onverwachte uitkomsten komt te staan. De berekening van de Nutri-Score komt in het kort neer op een puntentelling. Aan zowel negatieve als positieve nutriënten worden punten gegeven en worden de positieve punten op de negatieve in mindering gebracht. Vervolgens wordt het aantal punten onder de streep afgezet op een schaal met vijf kleuren en letters: de Nutri-Score.

De Nutri-Score heeft in de landen waar dit logo al is ingevoerd tot een wijziging in het aankoopgedrag geleid; consumenten kiezen daar inderdaad vaker voor gezondere producten. Vervolgens spelen producenten hier op in door hun producten gezonder te maken, zodat ze beter ‘scoren’ dan de concurrent.

In dit verband is het voor u interessant om te weten hoe uw producten ervoor staan. Voor zover het ‘technisch’ mogelijk is, kan door te variëren met recepturen worden bekeken wat het effect hiervan is op de Nutri-Score van een product. Door de recepturen aan te passen, zodat het product meer van de positieve en minder van de negatieve nutriënten bevat, wordt vanzelfsprekend de Nutri-Score beter. Wellicht is het voor ingrijpende aanpassingen van recepturen nog te vroeg, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat een product nét in de slechtere score valt, terwijl een kleine aanpassing in de receptuur tot een hogere score leidt.

Wijzigingen in de berekening van de Nutri-Score

Misschien heeft u de Nutri-Scores van uw producten al berekend en heeft u al een idee over hoe u het beste kunt inspelen op een eventuele invoering van dit voedingswaardelogo. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat de Nutri-Score een systeem is dat aan nieuwe wetenschappelijke inzichten onderhevig is. Nu Nederland voor dit systeem heeft gekozen, nemen ook Nederlandse voedingsdeskundigen actief deel aan een internationaal comité van wetenschappers, dat aan een verdere verbetering van het systeem werkt.

De rekenmethode van de Nutri-Score is dus geen statisch gegeven, maar kan veranderen aan de hand van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Recentelijk heeft er nog een wijziging plaatsgevonden. Ook walnoot, raap- en olijfolie moeten voortaan worden meegenomen bij de positieve punten, waardoor producten met een bepaalde hoeveelheid van deze oliën een betere score krijgen. Het bijhouden van deze ontwikkelingen en het opnieuw uitvoeren van de berekeningen is tijdrovend.

Hoe Mérieux Nutrisciences u kan helpen

Als deskundige op het gebied van etiketteringsvraagstukken voert Mérieux Nutrisciences voor vele klanten de berekening van de Nutri-Score uit. Wij volgen de actuele ontwikkelingen op de voet en geven advies over hoe u hier het beste op kunt inspelen. Wilt u zich goed voorbereiden op de Nutri-Score en niet achter de feiten aanlopen? Neem dan contact op met KTBA.

MEER BERICHTEN