Wat is Safe Quality Food?

Wat is Safe Quality Food?

Safe Quality Food (SQF) is een in Australië ontwikkeld ketenbeheersingssysteem voor voedselveiligheid van levensmiddelen. Momenteel kiezen met name Amerikaanse en Australische bedrijven voor een SQF-certificatie. Het SQF-programma is erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI), de vereisten van het programma zijn daarom vergelijkbaar met die van de BRC en IFS. Wanneer u exporteert naar Australië of Verenigde Staten kan SQF-certificatie interessant zijn.

 

Het SQF-programma is opgebouwd uit drie onderstaande niveaus. Enkel certificaten op niveau twee en drie zijn GFSI-erkend.

 

  • Elementaire voedselveiligheid: het eerste niveau omvat een basisvoorwaardenprogramma gericht op voedselproductie in veilige omstandigheden.
  • Gecertificeerde HACCP-voedselveiligheidsplannen: het tweede niveau voegt hieraan een risicoanalyse toe, gebaseerd op de HACCP-principes.
  • Uitgebreide voedselveiligheid en kwaliteitsbeheersystemen: niveau drie is opgebouwd uit aanvullende vereisten om naast de veiligheid ook de kwaliteit van levensmiddelen te garanderen.

 

De SQF-standaard is toepasbaar op alle stadia van voedselproductie op het gebied van veevoeders, verpakkingsmaterialen, opslag, distributie en verkoop. Voor elke sector is een specifieke module ontwikkeld. Belangrijke onderwerpen die in SQF worden behandeld zijn onder andere betrokkenheid en inzet van het management, regristratie van processen en controles, traceerbaarheid en training van medwerkers.

 

Het SQF-programma is gekoppeld aan een jaarlijkse certificatie-audit bestaande uit twee onderdelen: een evaluatie van de documenten en een inspectie van de productieomgeving. Eventuele afwijkingen in de documentaire audit moeten vóór de inspectie zijn verwerkt. Een op de drie certificatie-audits vindt bovendien onaangekondigd plaats.

 

Wat is er nieuw in SQF versie 8?

In het voorjaar van 2017 is versie 8 van de SQF-standaard gepubliceerd. De wijzigingen die hierin zijn opgenomen, zijn een gevolg van de nieuwe FSMA-regelgeving in de Verenigde Staten, de publicatie van GFSI versie 7 en een analyse van de meestvoorkomende redenen voor recalls. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 

SQF versie 8

Striktere eisen omtrent allergenenmanagement omvatten een optimale scheiding van allergenen in opslag- en productieruimtes, opleiding van personeel, validatie van reinigingsprocedures en labellingcontroles. Een microbiologisch monitoringplan van de productieomgeving is niet langer beperkt tot high risk zones. De frequentie van monitoring en de relevante pathogenen volgen uit een risicoanalyse.

 

De bestaande vereisten omtrent Food Defense zijn uitgebreid naar Food Fraud. Beide onderdelen worden op basis van een risicoanalyse jaarlijks geëvalueerd waaruit de benodigde preventieve maatregelen volgen. De risicoanalyse houdt ook rekening met besmetting en vervalsing bij leveranciers.

 

Een procedure die correcte verpakking en etikettering garandeert bij productwisselingen en het verpakkingsproces, is ook een vereiste. Een bevoegd persoon controleert de procedure en registreert het resultaat.

 

Het onaangekondigde auditprogramma wordt verder uitgebreid. Naast de verplichte driejaarlijkse onaangekondigde audit kan een bedrijf ervoor kiezen om alle hercertificatie-audits onaangekondigd uit te voeren. Voor het opgeven van ‘black out dates’ (data waarop geen onaangekondigde audit kan plaatsvinden) is altijd een motivatie vereist.

 

Alle grondstoffen, verpakkingen en afgewerkte producten zijn onderhevig aan relevante wetgeving, zowel in het land van productie als het land van verkoop. Dit is een belangrijk punt voor bedrijven die exporteren naar Amerika en vallen onder de nieuwe FSMA-regelgeving.

 

Naast deze inhoudelijke wijzigingen is ook de structuur van de standaard aangepast. De vroegere indeling in level een, twee en drie wordt beschreven in drie aparte documenten: Food Safety Fundamentals, Food Safety Code en Quality Code. Het aantal modules is bovendien sterk gereduceerd. De resterende modules worden beschreven in een afzonderlijke Food Safety Code: Primary Production (voorheen module 7), Food Retail (module 15), Manufacturing (module 11), Manufacturing of Food Packaging (module 13) en Storage & Distribution (module 12). De vereisten omtrent het kwaliteitsmanagementsysteem, voorheen omschreven in module 2, werden in elke Food Safety Code opgenomen.

 

Versie 8 geldt vanaf 2 januari 2018. Heeft u hulp nodig bij de implementatie van SQF of bij de omschakeling naar versie 8? Mérieux Nutrisciences kan een toetsing op de norm uitvoeren om ontbrekende onderdelen in uw huidige kwaliteitssyteem in kaart te brengen.

[cta id=’2590′]

MEER BERICHTEN