Wat is de invloed van Brussel op het QA-beleid bij voedingsmiddelenbedrijven?

Wat is de invloed van Brussel op het QA-beleid bij voedingsmiddelenbedrijven?

In de voedingsmiddelenindustrie moet er worden voldaan aan allerlei wetten en regels. Naast Nederlandse wetgeving is er ook de Europese wetgeving. De Europese wetgeving wordt in Brussel bepaald en gaat boven onze Nederlandse wetgeving. De Nederlandse wetgeving kan dus gezien worden als een aanvulling op de Europese wetgeving. Deze wetten en regels worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gecontroleerd.

Er wordt steeds meer Europese wetgeving vastgelegd voor de voedingsmiddelenindustrie, dit om de voedselveiligheid, het dierenwelzijn en het milieu te beschermen. Daarbij wordt rekening gehouden met de productkwaliteit, deze mag niet verminderen. Maar wat betekenen al die wetgevingen voor het QA-beleid van voedingsmiddelenbedrijven?

Wat gebeurt er in Brussel?

In Brussel zijn verschillende politieke organen vertegenwoordigd, samen zorgen deze dat er wetten en regelgevingen zijn voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie in Europa.
Het beleid van de Europese Unie met betrekking tot de voedselveiligheid is gericht op de bescherming van consumenten. Daarnaast heeft elke Europeaan het recht om te weten waar het voedsel dat hij of zij eet wordt geproduceerd, verwerkt, verpakt, geëtiketteerd en verkocht.
Alle besluiten die de Europese Unie neemt op het gebied van voedselveiligheid zijn gebaseerd op wetenschappelijk advies. Hierin speelt onder andere de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een belangrijke rol.

Wat zijn de speerpunten in de voedingsmiddelenindustrie?

 Voedselfraude
Voedselfraude komt steeds vaker aan het licht. Fraude met voedingsmiddelen heeft doorgaans één doel: winst maken! Er is inmiddels een EU Food Fraud Network opgezet, dit naar aanleiding van de fraude met vlees.

Etikettering
Consumenten hebben recht om te weten wat ze eten, bijvoorbeeld om te kunnen zien of er een ingrediënt in een product zit waar men allergisch voor is. Maar ook voor de bewustwording van wat men inneemt aan bijvoorbeeld zout, suiker en vet. Er is regelgeving opgezet door de Europese Unie die producenten verplicht om bepaalde informatie op de verpakking te zetten.

Traceerbaarheid
Het moet duidelijk zijn waar een producent zijn grondstoffen haalt, in welke eindproducten de grondstoffen zitten en waar de eindproducten heen gaan.

Toevoegingen aan producten
Niet zomaar alles mag toegevoegd worden aan voedingsmiddelen, ook hier zijn wetten en regels voor. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld een lijst opgesteld van vitaminen en mineralen die aan bepaalde voedingsmiddelen mag worden toegevoegd.

Het dierenwelzijn
Dierenwelzijn is veel in het nieuws en het niveau ervan is nog lang niet altijd acceptabel. Ook dit is een belangrijk speerpunt waar Brussel regels en wetten voor heeft gemaakt. Daarnaast zijn er actieplannen geschreven met aanbevelingen tot verbetering.

Wat betekenen de wetten en regels voor het QA-beleid?

Omdat er steeds meer wetten en regels vanuit Europa worden opgelegd en omdat er niet altijd aan deze wetten en regels wordt voldaan, wordt er meer gecontroleerd vanuit de NVWA. Daarnaast worden er minder waarschuwingen gegeven en meer boetes uitgedeeld. Dit betekent dat een QA-afdeling van een voedingsmiddelenbedrijf strenger onder de loep genomen wordt. In sommige bedrijven kan het dus nodig zijn om nog eens goed naar de wetten en regels te kijken en of daar wel aan voldaan wordt. Ook doordat er telkens veranderingen zijn, is het van belang dat de veranderingen in de Europese (en de Nederlandse) wetgeving actief worden gevolgd.

Dus zorg ervoor dat er in het QA-beleid voldoende aandacht wordt besteed aan het op de hoogte zijn (en toepassen) van de relevante wetgevingen.

[cta id=’2590′]

MEER BERICHTEN