[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]

Analyse in voedsel van 3-MCPD, 2-MCPD, glycidol en hun esters

Chemicaliën, anders dan voedingsstoffen in voedsel zijn verontreinigingen en kunnen van nature voorkomen of worden geïntroduceerd door voedselverwerking (koken, fermenteren, raffineren, enz.). Koken op hoge temperatuur kan bijvoorbeeld veel verontreinigingen genereren: MCPD en glycidylesters, acrylamide, PAK’s, enz.

3-MCPD-esters, 2-MCPD-esters en Glycidyl Esters (GE)

Esters van 3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol), 2-MCPD (2-monochloorpropaan-1,2-diol) en Glycidyl Esters (GE) zijn voedselverontreinigingen die zich van nature vormen tijdens olieraffinage bij hoge temperatuur ( > 200 ° C), in het bijzonder geraffineerde plantaardige oliën.

Hun concentratie varieert afhankelijk van het type olie en voedselverwerking; het is echter hoger in de veel betwiste palmoliën en vetten (EFSA, 2016), die veel worden gebruikt in de voedingsindustrie.

GE- en MCPD-esters zijn rijk aan dagelijks verwerkte voedingsmiddelen: in plantaardige en dierlijke oliën en vetten, in snacks, crackers, koekjes, ontbijtgranen, bakkerijproducten, chips, ingeblikt gerookt vlees, maar ook melkpoeder en babyvoeding (EFSA, 2016).

De aanwezigheid van dergelijke esters gaf aanleiding tot grote bezorgdheid voor alle leeftijdsgroepen: eenmaal ingenomen worden ze volledig getransformeerd (≈100%, volgens EFSA) in hun vrije vormen: 3-MCPD, 2-MCPD en glycidol, die toxisch en carcinogeen zijn.

Free forms: 3-MCPD, 2-MCPD and glycidol

2-MCPD, 3-MCPD en glycidol zijn verontreinigingen die afkomstig zijn van voedselverwerking.

3-MCPD en glycidol zijn genotoxisch en carcinogeen; wat betreft 2-MPCD is de toxicologische evaluatie nog steeds aan de gang.

3-MCPD werd geïdentificeerd in sojasaus en gehydrolyseerd plantaardig eiwit (smaakversterker) en Verordening (EC) Nr. 1881/2006 voorziet in maximale niveaus, beperkt tot deze matrices.

De nieuwe gegevens over de massale aanwezigheid van esters in een breed scala van alledaagse levensmiddelen die vervolgens zijn getransformeerd in de overeenkomstige giftige vrije vormen, hebben echter verdere bezorgdheid over de menselijke gezondheid opgeroepen.

De Europese Commissie werkt al lang aan het beperken van de aanwezigheid van 3-MCPD’s en GE’s in voedsel.

Verordening (EU) nr. 2018/290 van 26 februari 2018 werd gepubliceerd: het wijzigt Verordening (EG) nr. 1881/2006 over de maximale niveaus van glycidylesters (GE) in plantaardige oliën en vetten, in babyvoeding en opvolgbabyvoeding, in voeding voor in voeding voor medisch gebruik voor de vroege kinderjaren. De verordening treedt in werking op 19 maart, de twintigste dag na publicatie ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Wat er nog steeds ontbreekt, is een update van de limieten en toepassingsgebieden voor 3-MCPD en de esters daarvan, waarop de EFSA en JECFA (FAO / WHO) eindelijk op toxicologisch niveau overeenstemming hebben bereikt over de mogelijke risico’s en schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de consument . Als gevolg hiervan wordt binnenkort een nieuwe interventie van de Europese Commissie verwacht om zijn aanwezigheid in voedsel te beperken.

Wat er nog steeds ontbreekt, is een update van de limieten en toepassingsgebieden voor 3-MCPD en de esters daarvan, waarop de EFSA en JECFA (FAO / WHO) eindelijk op toxicologisch niveau overeenstemming hebben bereikt over de mogelijke risico’s en schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de consument . Als gevolg hiervan wordt binnenkort een nieuwe interventie van de Europese Commissie verwacht om zijn aanwezigheid in voedsel te beperken.

 

Mérieux NutriSciences heeft een lange ervaring in het beheer van voedselverontreinigingen en biedt geaccrediteerde analyses aan in voedingsmiddelen van:

2-MCPD (2-monochloorpropaan-1,2-diol)
3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol)
2-MCPD-esters
3-MCPD-esters

Wilt u weten hoe onze [Post_Title] dienst uw organisatie kan helpen?