[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]
Allergens
Voedselallergieën en -intoleranties vormen niet alleen een groot probleem voor de volksgezondheid, maar ook voor fabrikanten en autoriteiten van levensmiddelen. Hoewel ze slechts een klein deel van de bevolking treffen, kan de impact op de menselijke gezondheid een ernstig en onmiddelijk gevolg veroorzaken, omdat er geen behandeling voor voedselallergie is en de enige optie voor consumenten is om voedingsmiddelen te vermijden die mogelijk gevaarlijke ingrediënten bevatten.
Dit is de reden dat EFSA en FDA juiste allergeenetikettering in voedselproducten vereisen. De aanwezigheid van niet-aangegeven allergenen in voedsel is nummer 1 in de EU en de VS voor het terugroepen of het uit de handel nemen van voedselproducten. De meest voorkomende allergenen zijn eieren, melk, soja, vis, pinda’s, noten, schaaldieren, terwijl gluten en lactose steeds vaker onverdraagzaamheid veroorzaken.
Analytische vermogens zijn fundamenteel voor het beheer van voedselallergenen. Een nauwekeurige en betrouwbare analytische beoordeling van allergenen in voedsel is essentieel voor:
De monitoringplannen
De verificatie en validering van voedselveiligheids- en kwaliteitsprogramma’s
Proces validatie
De vervanging van de grondstoffen
De controle van milieumonsters en swabs om allergenen op de oppervlakken in contact met het product te controleren
Mérieux NutriSciences biedt een uitgebreid aanbod voor het beheer van voedselallergenen met geavanceerde technologieën PCR, ELISA, LC-MS / MS en voert regelmatig ring- en vaardigheidstesten uit om de maximale precisie en nauwkeurigheid van de analytische bepaling te waarborgen.
ELISA en PCR zijn routinetechnieken voor de bepaling van allergenen in voedsel. Op ELISA gebaseerde testsystemen detecteren de allergene eiwitten in voedsel, terwijl PCR DNA van het voedselallergeen onhult. De technologieën zijn overal verkrijgbaar en hebben bewezen effectief te zijn voor een breed scala aan matrixen. Onze R&D afdeling werkt continue aan het vinden van de beste uitrusting, de optimale werkomstandigheden en de juiste afstemming voor elk allergeen in elke voedinsgmatrix.
Samen met ELISA en PCR-technieken heeft Mérieux NutriSciences ook LC-MS / MS-technologie voor multi-allergenen testen, een benadering die recentelijk in overweging is genomen door AOAC, ILSI en MONIQA.
LC-MS / MS bepaalt allergenen peptiden direct, ongeacht hun conformatie, door middel van vloeistofchromatografie (LC) en massapectrometrie (MS / MS). Het is een belangrijke complementaire techniek voor ELISA en PCR, met name geschikt voor de analyse van bewerkte voedingsmiddelen waarbij eiwitten gedeeltelijk gedenatureerd kunnen worden (bijv. bakkerijproducten). Mérieux NutriSciences kan LC-MS / MS toepassen voor detectie van meerdere allergieën in bakkerijproducten, door allergenen van eieren (ovoalbumine) en melk (α-caseïne en β-lactoglobuline) te analyseren in een enkele gevoelige, specifieke en nauwkeurige test. Bovendien werkt de R&D afdeling continue aan de uitbreiding van multi-allergeendetectie, terwijl de uitstekende nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van onze analyseresultaten worden gegarandeerd.
Met PCR, ELISA en LC-MS / MS-technologieën in de portefeuille, de langdurige wetenschappelijke expertise in het omgaan met moeilijke matrixen en het krachtige internatioanle netwerk, biedt Mérieux NutriSciences een uitgebreide analytische service voor allergenen in voedingsmiddelen, swabs, oppervlakken en milieumonsters.
Onze testen zijn geaccrediteerd, met een doorlopend plan om de accreditatie uit te breiden naar andere doelen en matrixen. Ontdek aan de zijkant onze huidige methoden om allergenen te testen in voedingsmiddelen, wattenstaafjes, oppervlakken en milieumonsters (*accreditatie ISO17025).