[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]
Ingrediënten en additieven
Van zout en specerijen tot kleur- en conserveermiddelen, het zijn allemaal ingrediënten. Tot ingrediënten worden gerekend alle producten die in een voedingsmiddel worden verwerkt of gebruikt tijdens de bereiding en die in al dan niet gewijzigde vorm nog in het eindproduct aanwezig zijn, en daaronder vallen ook smaakstoffen, additieven en enzymen.
Additieven spelen een belangrijke rol in de ingewikkelde, wereldomspannende productieketen van voedingsmiddelen. Ze worden gebruikt om de kwaliteit en de eigenschappen van voedsel te laten voldoen aan de eisen van de consument en om te zorgen dat voedsel, van veld tot bord, veilig, voedzaam en smakelijk blijft.
Het gebruik van additieven ligt aan strikte banden en moet een bewezen nut hebben. Additieven moeten veilig voor consumptie zijn en niet misleidend voor de consument.
Mérieux NutriSciences biedt kwantitatieve analyses aan van bijna alle ingrediënten en additieven, inclusief kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen en smaakversterkers.
Vaak geteste ingrediënten en additieven zijn o.a.:
- aminozuren (carnitine, choline, taurine, creatinine)
- conserveermiddelen (zwaveldioxide, sorbinezuur en benzoëzuur, parabenen, propionzuur)
- anti-oxidanten (BHT, BHA, gallaten, resveratrol, isoflavonen, fytosterolen)
- zoetstoffen (aspartaam , sacharine, cyclamaat)
- kleurstoffen (natuurlijke – carotenoïden, bètacaroteen, luteïne, kurkuma , astaxanthine, canthaxanthine; kunstmatige kleurstoffen)
- voedingszuur (melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur)
- andere additieven (fosfaten, glutamaten, propyleenglycol, vanilline, alcoholen, pimaricine, natamycine, nisine, nucleotiden)