[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]
Houdbaarheidsonderzoek
De kwaliteit van voedingsproducten moet in elke fase van hun leven worden toegekend: selectie van grondstoffen, bereiding, verpakking, tijd op de schappen. Alle voedselproducten veranderen in de loop van de tijd. Houdbaarheid wordt gedefinieerd als de periode waarin voedsel aanvaardbare kwaliteitsverminderingen ondergaat die aanvaardbaar zijn voor consumenten. In dit tijdsbestek worden gezondheid en hygiëne, sensorische en voedingskenmerken op het juiste niveau gehandhaafd.
Tijdens de commerciële levensduur is het belangrijk dat voedsel beschikbaar is voor consumenten met de verwachte kwaliteit en kenmerken: om deze reden geeft de verpakking de vervaldatum aan, waardoor het product niet geacht wordt de bruikbaarheid in gevaar te brengen.
De meest betrouwbare methode om dit onderzoek te realiseren bestaat uit het in real-life laten staan van het product gedurende een langere periode dan verondersteld, en het testen van het product met vooraf ingestelde tijdsintervallen. De bestudeerde parameters, afhankelijk van het product, kunnen chemisch fysisch, microbiologisch, sensorisch zijn.
Houdbaarheidsstudies laten de bewoordingen “ten minste houdbaar tot (datum) ’toe op de verpakking en evalueren de PNO (Periode na opening) op sommige producten, die bepaalt hoe lang het product nog eetbaar is na de opening van de verpakking. Het helpt bij het afstemmen van de optimale opslag-, hanteer- en transportomstandigheden en om eventuele problemen of zwakte te identificeren.
Om een houdbaarheidsonderzoek uit te voeren, wordt bovendien de reputatie van het bedrijf beschermd door de kwaliteit van het product te waarborgen en het terugroepen van producten te voorkomen.
Het moet telkens worden gepland door de producent wanneer hij een product, een fabricageproces of de verpakking ontwikkelt of wijzigt.
Voordat Mérieux NutriSciences aan een van de houdbaarheidsstudies begint, beoordeelt en ontwerpt zij het juiste protocol voor het product, verzamelt en evalueert nuttige informatie (geschiedenis van het product, het bedrijf, de uitgevoerde analyses, enz.), Bovendien:
- voert realtime voedseltests uit, zoals kwaliteitscontrole (bijvoorbeeld microbiologisch) van het voedingsproduct voordat de houdbaarheidsstudie begint
- evalueert alle productie- en distributieprocessen
- voert inspecties uit op grondstoffen
- zoekopdrachten naar eerdere onderzoeksprojecten om te controleren of studies al zijn uitgevoerd op het product of soortgelijke producten en kan worden gebruikt als een referentie voor de beste operationele procedure.
Daarnaast omvatten houdbaarheidsstudies:
- onderzoek naar “temperatuurmisbruik” -omstandigheden om het gedrag van het product te controleren bij blootstelling aan temperaturen die hoger zijn dan wordt aanbevolen voor optimale bewaring – zoals gebeurt tijdens transport en opslag of op het moment van verkoop of bij de klant, vóór consumptie
- simulaties met voorspellende modellen als aanvulling op experimentele studies, gebaseerd op computertoepassingen die de potentiële groeisnelheid van micro-organismen berekenen
- een versnelde houdbaarheid, waarbij voedsel in speciale bewaaromstandigheden (licht, temperatuur, vochtigheid, enz.) Wordt gebracht om de versnelling van chemische reacties te versnellen die onder normale omstandigheden langer zouden duren, om de werkelijke houdbaarheid te voorspellen
- Challenge tests met verschillende bederf of ziekteverwekkers organismen zoals gisten of Listeria monocytogenes
- evaluatie van verpakkingsinteractie
Andere diensten met betrekking tot houdbaarheidsstudies:
- specifieke tests voor claimvalidatie (bijvoorbeeld vitaminegehalte, aanwezigheid van lactobacillen, enz.)
- evaluatie van mogelijke oorzaken voor voedselgebreken (bijvoorbeeld aanwezigheid van micro-organismen, geuren, vreemde lichamen, enz.).
Onderzoek naar houdbaarheid is een dynamisch proces, omdat er in de loop van de tijd aanvullende gegevens kunnen worden verzameld en producten kunnen worden gevolgd in de hele toeleveringsketen. Mérieux NutriSciences helpt klanten met eventuele aanvullende tests en in geval van waarschuwingen of klachten.