[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]

Eco-verpakking

In de afgelopen jaren is een toename van het zoeken naar duurzame producten geregistreerd: dit probleem is vooral voelbaar in de verpakkingssector, omdat verpakking een fundamenteel middel is voor presentatie en communicatie, maar het is onmiskenbaar ook een bron van verspilling. Het beperken van dergelijk afval is terecht een van de belangrijkste doelstellingen in de verpakkingssector, omdat het in de voedingssector is waar verschillende internationale initiatieven tegen voedselverspilling plaatsvinden.

Om het afval uit de verpakking te verminderen, vermenigvuldigen producenten en ontwerpers hun inspanningen om verpakkingen “lichter te maken” en het duurzamer te maken. De meest voorkomende aanpak is de LCA (Life-Cycle Assessment), gericht op het evalueren van de impact die een product heeft op het milieu tijdens zijn levenscyclus, namelijk van productie tot het einde van zijn gebruik.

Een fundamenteel onderdeel van deze taak betreft de selectie van hernieuwbare, recycleerbare en composteerbare materialen. Biologische afbreekbaarheid en composteerbaarheid zijn eigenaardige kenmerken van voedselverpakking en niet alleen: vanaf 2018 (zoals al in Frankrijk gebeurt en zal in Europa voorkomen) en zelfs in Italië, na de zakken verkocht bij het uitchecken van supermarkten, zelfs de ultralichte die voor groenten en fruit, vis en vleesproducten, enz. moeten composteerbaar zijn en moeten de volgende kenmerken hebben om door geaccrediteerde instellingen te worden gecertificeerd:

  • biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn volgens de internationale norm UNI EN 13432;
  • worden gemaakt van ten minste 40% hernieuwbare grondstof (50% uit 2020 en 60% uit 2021) volgens de standaard UNI CEN / TS 16640;
  • geschikt zijn voor gebruik in voeding.

Na het passeren van de testen voorzien door de standaard UNI EN 13432, kunnen dergelijke tassen worden gemarkeerd met het merk “OK COMPOST” door TÜV Oostenrijk of DIN-CERTCO-certificering, de twee Europese instanties die productcomposteerbaarheid bevestigen.

De vermenigvuldiging van dit beleid inzake preventie en recycling in Europa en de rest van de wereld is een sterke aanwijzing voor het feit dat groene verpakkingen, als biokunststoffen, een fundamentele rol zullen spelen op zowel de markten van verpakkingen als levensmiddelen. De reeds geïmplementeerde initiatieven richten zich rechtstreeks tot de eindgebruikers: dit is de reden waarom betrokkenheid en informatiecampagnes (zoals correct gebruik en recycling) tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd, met dien verstande dat veiligheid altijd moet worden verleend, met name met betrekking tot de geschiktheid voor voedsel.

In het tijdperk van de circulaire economie is de kwestie van de recyclage van verpakkingen en duurzame verpakkingen dus een focus die voortdurend evolueert en steeds actueler wordt: samen met de industriële sector staat Mérieux NutriSciences voorop dankzij het complete scala aan testdiensten op de verpakking.

Wilt u weten hoe onze [Post_Title] dienst uw organisatie kan helpen?