[Parent_link]< Terug naar[/Parent_link]
MOSH en MOAH In voedsel en verpakking
Minerale koolwaterstoffen (MOHs) omvatten diverse mengsels van koolwaterstoffen die bestaan uit duizenden chemische verbindingen met verschillende structuren en afmetingen. Deze koolwaterstoffen ontstaan meestal tijdens de verwerking van ruwe olie, maar worden ook gesynthetiseerd bij het vloeibaar maken van kolen, aardgas en biomassa.
De EFSA onderscheidt twee hoofdtypen koolwaterstoffen die relevant zijn voor de voedselveiligheid:
- MOSHs – verzadigde minerale koolwaterstoffen
- MOAHs – aromatische minerale koolwaterstoffen
Deze stoffen zijn voedingscontaminanten en worden beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid van de mens. De meest zorgwekkende bronnen van voedselverontreiniging zijn verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen van waaruit de minerale MOH migreren: ze zitten in hergebruikt karton en zijn waarschijnlijk afkomstig van drukinkt.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van minerale olie in verpakkingen en voedsel. Mérieux NutriSciences is sinds 2011 bezig met onderzoek naar MOSH en MOAH en heeft onder andere zijn methodes verbeterd in samenwerking met Konrad Grob en zijn staf, de eerste groep onderzoekers die de migratie van MOH vanuit kartonnen verpakkingen heeft aangetoond.
Sinds januari 2017 verplicht een nieuwe EU Aanbeveling de lidstaten om MOH in voedingsmiddelen en voedingsmiddelencontactmaterialen te monitoren. Hangende een gemeenschappelijke EU regeling, geldt de Duitse conceptversie van de ‘Minerale Olie Verordening’ (momenteel onder herziening) voorlopig als leidraad.
Mérieux NutriSciences voert MOSH en MOAH bepalingen uit met behulp van HPLC-GC-FID in:
- voedingsmiddelen
- verpakkingen (papier en karton, plastic folie)
- levensmiddelsimulanten (migratietest in MPPO (gemodificeerd
- polyfenyleenoxide) en olie)
Onze analysediensten worden uitgevoerd conform de Duitse richtlijnen (3e conceptversie).
Mérieux NutriSciences is sinds 2014 betrokken bij een project om een CEN norm te ontwikkelen en heeft met goed gevolg deelgenomen aan verschillende interlaboratoriumonderzoeken aan plantaardige oliën en aan ringonderzoeken. Door deze onderzoeken is behoorlijk wat ervaring opgebouwd met vooral papier en karton, plantaardige oliën en granen, en met de relevante betrouwbaarheid (bijvoorbeeld, koolwaterstoffen die geen verontreiniging vormen, maar onderdeel zijn van het product).
De methode van Mérieux NutriSciences is geaccrediteerd voor granen en droge, op graan gebaseerde producten, pasta, cacaoproducten, kaas, cacaoboter, papier en karton en kan, na validatie, ook gebruikt worden voor de bepaling in andere matrices, zoals vis, gebak, vlees, en dierlijke en plantaardige vetten.
Is uw verpakking voorzien van barrièremateriaal?
Voedingsmiddelen verpakkingen die zijn voorzien van barrièremateriaal vormen een effectieve oplossing voor de migratie van minerale oliën. Zo’n barrière voorkomt de migratie van MOSH en MOAH uit iedere externe bron, of dat nu gaat om een magazijn, of verpakkingen en omverpakkingen. Deze meeste folies die in contact mogen komen met levensmiddelen zijn voorbeelden van barrièremateriaal dat gebruikt wordt in verpakkingen.
Het gebruik van een barrièremateriaal wordt genoemd en onderkend in de meest recente richtlijnen met betrekking tot minerale oliën (zoals de richtlijnen van het Duitse Ministerie van Landbouw en die van de Franse voedselveiligheidsautoriteit ANSES uit 2017).
Mérieux NutriSciences voert gespecialiseerde migratietesten uit onder gecontroleerde analyseomstandigheden om te checken of levensmiddelencontactmaterialen ook daadwerkelijk als barrière functioneren.