Stabiliteit & Houdbaarheid na openen
Stabiliteit & Houdbaarheid na openen
Om te zorgen dat uw product, mits onder de juiste condities bewaard, voldoet aan de kwaliteitsnormen, is een veiligheids- en stabiliteitsbeoordeling nodig. Mérieux NutriSciences heeft een volledig pakket aan analysemethoden in huis die we van product tot product kunnen aanpassen aan de behoeften van onze klanten.
Cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten worden samengesteld uit veel verschillende stoffen in allerlei combinaties, wat het ondoenlijk maakt om een standaard testprotocol op te stellen dat op alle producten van toepassing is. Regelgevende instanties bevelen daarom aan stabiliteitstesten aan te passen aan het type product en het beoogde gebruik, inclusief gebruikelijke bewaarcondities.
Onze stabiliteitsbeoordelingen zijn gebaseerd op internationale richtlijnen en richten zich op de volgende parameters:
- organoleptische en sensorische eigenschappen: uiterlijk, kleur, geur en, indien van toepassing, smaak
- fysisch-chemische eigenschappen: pH-waarde, viscositeit, dichtheid en zonodig samenstelling ingrediënten
- microbiologische eigenschappen: microbiële telling en challenge test houdbaarheid
- monitoring van actieve bestanddelen: UV-filters, anti-oxidanten, anti-microbiële middelen, etc.
- screening van aromastoffen om kwalitatieve en kwantitatieve geurveranderingen te bepalen
Met versneld stabiliteitsonderzoek, ook bekend als normale stabiliteit of verkennend onderzoek naar de stabiliteit, kan de productstabiliteit en de uiterste gebruiksdatum voorspeld worden. Ook kan zo vastgesteld worden of het product compatibel is met de verpakkingsmaterialen waarmee het in contact komt.
Ook andere specifieke bewaarcondities kunnen getest worden:
- houdbaarheid na openen: simulatie van de nuttige levensduur
- temperatuurschok, met protocollen voor het blootstellen aan verschillende temperatuurcycli
- lichtstabiliteit (Xenon test) van eindproducten
- fotostabiliteit van chemische UV-filters